Kan man köra bil på solenergi?

Äger du en elbil kan det vara en bra idé att installera solceller för att täcka elförsörjningen. I genomsnitt åker en bil nästan 15 000 kilometer varje år och för en elbil motsvarar detta ungefär 3 000 kilowattimmar solel. Därför kan man säga att det räcker med cirka tio solpaneler för du ska kunna producera tillräckligt med el att driva din elbil under ett år. För en elmoped behövs ganska naturligt en ännu mindre solcellsanläggning för att producera tillräckligt med solel för att täcka den årliga elförbrukningen.

Forskare undersöker idag möjligheten att skapa solcellsbilar, som helt enkelt har solen som drivmedel. Genom att montera solceller på bilens tak, motorhuv och på dörrarna hoppas man i framtiden att det kan generera tillräckligt med el för att driva bilen framåt. Teoretiskt är det egentligen inte svårt att få tekniken att fungera men generellt är dagens solceller inte tillräckligt effektiva för att det ska vara möjligt att driva en bil framåt längre sträckor i hög hastighet enbart med hjälp av solenergi.

Världens första solcellsbil
Det är dock inte omöjligt att vi snart får se bilar drivna av solenergi inom kort. I Tyskland har biltillverkaren Sono Motors tagit fram en solcellsbil som de kallar Sion. Bilen har 248 solceller monterade på sig och när solen skiner på bilen kan den ladda upp sig själv med solenergi. Vid full laddning ska bilen kunna färdas i cirka 25 mil. När det inte är tillräckligt med sol eller bilen är placerad i ett läge där solens strålar inte når solpanelerna kan Sion även laddas på en laddstation som en vanlig elbil. Solcellsbilen har ungefär 163 hästkrafter och klarar av att dra ett släp på 750 kg då bilen är utrustad med en dragkrok.

Tanken var att solcellsbilen Sion skulle finnas på marknaden redan år 2019 men lanseringen har försenats flertalet gånger och än går den inte att köpa. Produktionen planeras ske i Saabs förra fabrik i Trollhättan. Det återstår att se ifall framtidens miljöbilar kommer att kunna drivas av energi från solen. Flera bilmärken forskar kring ämnet och förhoppningen är att kunna ta fram en solcellsbil med högre prestanda.

Våra garantier

Boka ett tryggt möte med oss idag!

Vi på Solsystem vill bara att du ska veta att vi tar hand om dina personuppgifter.