Solpaneler på Villa, Mariestad Energiproduktion: 6 200 kWh/år

Villa, Mariestad Energiproduktion: 6 200 kWh/år Läs om några fler installationer av solpaneler här!

Villa, Mariestad Energiproduktion: 6 200 kWh/år

 

Var finns Sveriges största solceller?

De senaste åren har det byggts flera solcellsparker i Sverige och de blir dessutom större och större. Under 2020 invigdes en solcellspark utanför Strängnäs som kom att bli Sveriges största. Byggnationen av solcellsparken, ägd av HSB, startade redan 2019 och de 41 600 solcellspanelerna täcker hela 35 hektar mark. Parken har en kapacitet på 14 megawatt och kan producera 13 000 megawattimmar el per år, vilket motsvarar den årliga användningen för 4 650 lägenheter.

Parken i Strängnäs fick dock inte behålla titeln särskilt länge. I september 2021 tog istället Sparbankens anläggning i Sjöbo, Skåne över titeln som Sveriges största solcellspark efter att parken byggts ut och 23 000 nya solceller installerats. Parken i Skåne har en energikapacitet på 18 megawatt, vilket motsvarar ungefär 3 000 villors årliga energiförbrukning. På flertalet platser runt om i landet planeras det även för uppbyggnad av nya, ännu större solcellsparker och utbyggnad av redan befintliga. I Linköping och Norrtälje planeras det för nya solcellsanläggningar och i Skurup ska två nya solcellsparker bli klara nästa år, varav den ena väntas ta över titeln som landets största. Det återstår helt enkelt att se hur länge Sjöbo kommer få behålla titeln som Sveriges största solcellspark denna gång.

Sveriges största solcellsanläggning på tak
Sveriges största solcellsanläggning, det vill säga den största anläggningen byggd på ett tak finns i Viared, utanför Borås. Solcellsanläggningen är installerad på en industrilokal och täcker en yta på nästan 60 000 kvadratmeter. Totalt producerar solcellsinstallationer 4 miljoner kilowattimmar vilket motsvarar tillräckligt med el för att exempelvis försörja 1800 elbilar. Förutom att installationen täcker elkonsumtionen för industrilokalen produceras det så mycket utöver det att 2.6 miljoner kilowattimmar el från solen kan levereras till elnätet. Dessutom har anläggningen en kapacitet att producera 5 megawatt vilket gör installationen av solceller i Viared den överlägset största i vårt land och till och med störst i Norden just nu. Företaget NERP, som ligger bakom installationen planerar att fortsätta satsa på nya solcellsanläggningar av denna storlek.

Anläggningen i Viared väntas dock bli nerpetad till andra plats inom kort då Swede Energy planerar en installation av solceller på taket av en logistikfastighet i Norrköping. Installationen väntas bli klar någon gång under 2022 och kommer då både bli Sveriges och hela Nordens största solcellsanläggning på tak både till ytan och kapacitet i effekt. Installationen som planeras i Norrköping kommer att vara större än 12 fullstora fotbollsplaner till ytan.

Sveriges största solcellsfasad
I Jönköping pågår också ett projekt där man bygger Sveriges största fasad. Industrifastigheten planeras ha 3 500 kvm med solceller på sin fasad. Celler som monteras på fasader har något lägre effektivitet och kan inte lagra energi lika bra som när panelerna monteras på ett tak. Däremot är det ett billigare alternativ och eftersom solcellerna både isolerar och genererar förnybar energi är det bra för ekonomin på lång sikt. Solenergi väntas växa och bli ännu mer populärt de kommande åren i Sverige, så vi kan nog vänta oss att flera solcellsrekord kommer att bli slagna inom kort.

 

Läs om några fler installationer av solpaneler här!